Jak powstaje wędzonka?

Tradycje kulinarne są cenione przez większość osób szukających wartościowych produktów, które można wykorzystać przy przyrządzaniu codziennych posiłków. Wśród wyrobów, które cieszą się największą popularnością, jeżeli chodzi o wędliny znajdują się rozmaite wędzonki wieprzowe. Wyróżniają się one nie tylko bogactwem oferowanego smaku i aromatu, apetycznym wyglądem, ale również zawartością wielu koniecznych w zdrowej i smacznej diecie składników odżywczych. Przekonajmy się, czym są wędzonki i sprawdźmy, w jaki sposób powstają.

Wędzonki, czyli co?

Wędzonki to nazwa, która obejmuje szeroką kategorię wyrobów jadanych na zimno, a także dodawanych do rozmaitych potraw w celu wzbogacenia ich smaku. Produkty określane tym mianem dokłada się do klasycznych bigosów, przyrządza z nich smakowite skwarki do pierogów, kopytek czy placków albo ziemniaków, a także używa przy robieniu popularnej jajecznicy. Wędzonkami nazywamy przetwory mięsne przygotowane z jednolitych kawałków mięsa pochodzących wprost z rozbioru tuszy, a więc bez wcześniejszego cięcia czy mielenia. Najchętniej wybieranymi rodzajami wędzonek są szynki np. górska, orzech, lub z liściem, a także schaby w ziołach oraz polędwice m.in. góralska i sopocka. Uznaniem cieszą się także baleron oraz boczek wędzony. Tworzone z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, w naturalnym dymie stają się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia i ozdobą stołu.

Jak przygotowuje się wędzonki?

Sekret dobrych wędzonek leży w przestrzeganiu przekazywanych z pokolenia na pokolenie tajników ich przyrządzania. Kluczowy będzie właściwy dobór mięsa, które musi być jędrne i soczyste, a także niezwykle świeże. Mięso powinno zostać schłodzone i poddane peklowaniu, które utrwala barwę wyrobu, wzbogaca jego smak i zapach oraz ułatwia zachowanie właściwej konsystencji. Po uplastycznieniu mięsa pozwalającym na odpowiednie wchłonięcie solanki użytej do peklowania i uformowaniu jest ono poddawane wędzeniu dymami ze spalania starannie dobranych gatunków drewna. Wędzenie nadaje dodatkowych aromatów oraz konserwuje mięso, podnosząc jego trwałość.