Jakie przetwory mięsne najbardziej cenią Polacy?
Rodzaj codziennej diety ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Wybierane jedzenie nie tylko dostarcza organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, ale także daje przyjemność płynącą z oferowanego bogactwa smaków i aromatów. Wśród najchętniej spożywanych pokarmów zainteresowaniem cieszą się niezmiennie przetwory mięsne. Przekonajmy się, dlaczego ich jedzenie jest tak popularne i sprawdźmy, w jakiej postaci jest kupowane najchętniej.
Dlaczego warto wybierać przetwory mięsne?
Mięso jest najlepszym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów, które nie mogą być przez niego samodzielnie zsyntetyzowane. Zawiera także znaczną ilość witamin i składników mineralnych. Jest m.in. znakomitym źródłem żelaza, witamin z grupy B, jak również A oraz D. Sposobem na dłuższe przechowanie mięsa, a także na wydobycie z niego pełni smaków jest przygotowanie rozmaitych przetworów mięsnych, głównie wędlin. Wytwarzane tradycyjnymi metodami, m.in. za sprawą parzenia lub wędzenia dymem pozyskiwanym z wyselekcjonowanych gatunków drewna zyskuję formę, które ułatwia przygotowywanie smacznych posiłków oraz dostarcza niezapomnianych doznań dzięki wspaniałym aromatom i atrakcyjnemu wyglądowi. Wędliny sprawdzają się świetnie jako zdrowe przekąski, składnik popularnych kanapek, a także urozmaicenie codziennych śniadań i kolacji. Trudno też wyobrazić sobie bez nich świąteczny stół.
Jakie przetwory mięsne są szczególnie popularne?
Lista przetworów mięsnych, które są wybierane najchętniej, jest długa, a kolejność poszczególnych pozycji zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Wśród najczęściej zjadanych znajdują się tradycyjne kiełbasy np. kiełbasa swojska, zwyczajna czy lubuska. Wiele osób ceni także kiełbasę rzeszowską, a jako przysmak na przekąskę wybiera kabanosy. Nie można też zapominać o szczególnie często kupowanej kiełbasie grillowej. Dużym powodzeniem cieszą się naturalne szynki wędzone np. szynka hetmańska, a także szynki z dodatkiem orzecha, gorczycy i rozmarynu. Ogromnym zainteresowaniem cieszą się też polędwica, boczek wędzony, pieczony schab i baleron oraz wędliny podrobowe takie jak kaszanka lub pasztetowa.