Walory smakowe mięsa wołowego
Wołowina należy do mięs, które są chętnie i powszechnie używane zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i przy nowoczesnych potrawach. Wśród licznych zalet mięsa wołowego znajduje się bogactwo ważnych dla organizmu składników odżywczych, a także niepowtarzalny smak niezależnie od postaci, w jakiej jest spożywane. Do najczęściej wykorzystywanych części tuszy wołowej, a zarazem najbardziej cenionych należą polędwica i udziec, w tym ligawa oraz zrazowa górna i dolna. Popularne i równie smaczne są również antrykot i rostbef, a także szponder, karkówka oraz łopatka. Przekonajmy się, jaką wartość odżywczą ma wołowina i sprawdźmy, w jaki sposób jest najchętniej wykorzystywana.
Wartości odżywcze wołowiny
Mięso wołowe jest pozyskiwane z osobników dorosłych, w przeciwieństwie do cielęciny, która pochodzi ze sztuk nie starszych niż 6 miesięcy. Wołowina wyróżnia się wysoką zawartością białka, którego możemy w niej znaleźć nawet do 25%. Ma jednocześnie niezbyt wielką ilość tłuszczu śródmięśniowego, a także mało węglowodanów. Jej cechą charakterystyczną jest szczególnie duża zawartość żelaza, które wstępuje w łatwo przyswajalnej formie. Mięso wołowe to również spora ilość witaminy A, E oraz D, a także witamin z grupy B. Znajdziemy tu zarówno witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna), jak i B6 oraz B12, a także B9. W mięsie tego rodzaju występują również witamina K oraz dużą ilość składników mineralnych – potas, fosfor, magnez, jak również wapń, sód i cynk.
Jak korzysta się z wołowiny w kuchni?
Wołowina to mięso, które znakomicie nadaje się na pieczenie. W tej postaci chętnie jada się chudą polędwicę, ligawę, ale także karkówkę czy rostbratel. Wołowina to również smakowite gulasze oraz wspaniałe wywary – w tym celu często wykorzystuje się m.in. szponder. Wśród dań z wołowiny nie może zabraknąć rolady, bitek i zrazów zwijanych lub tradycyjnej sztuki mięsa. Miłośnicy mięsa nie odmówią sobie wołowego rumsztyku czy bryzola. Kultowym daniem przyrządzanym z wołowiny są steki i domowe hamburgery. Najbardziej charakterystyczne dla wołowiny smaki to pełna słodycz z nutką lekkiej goryczki oraz wyraźny aromat.