Rola mięsa wieprzowego w polskiej kuchni
Polskie tradycje kulinarne to mozaika składająca się zarówno z potraw kuchni ludowej, jak i dań bardziej wyrafinowanych i przygotowywanych wyłącznie na specjalne okazje. Mięso wieprzowe jest składnikiem, który pojawia się w największej ilości produktów żywnościowych, zwłaszcza w cenionych w naszym kraju i często spożywanych wędlinach. Mimo zmian zachodzących w zwyczajach związanych z przygotowywaniem i komponowaniem posiłków wieprzowina pozostaje popularna oraz jest chętnie wybierana zarówno jako rozmaite gatunki wędlin, jak i w postaci surowej.
Czym wyróżnia się wieprzowina?
Wieprzowina to mięso, które zawiera wiele białka oraz mikro i makroelementów. Znajdują się w niej m.in. witaminy z grupy B, a także witamina A i D oraz PP. Ma ono również sporą ilość łatwo przyswajalnego dla człowieka żelaza. Odpowiednio przyrządzona jest łatwo strawna, a nowoczesne metody hodowli sprawiają, że mięso to zawiera coraz mniej tłuszczu.
W jakiej formie w kuchni polskiej najchętniej jadana jest wieprzowina?
Wieprzowina przez długi czas była mięsem, które było łatwo dostępne, a zarazem cenione. Choć dawnej jadano ją okresowo i w niezbyt dużych ilościach, to głównym problemem było jej zakonserwowanie, co bez możliwości schłodzenia bywało trudne. Radzono sobie z tym wyzwaniem, wyrabiając rozmaite wędliny, które wędzone, peklowane czy suszone mogły być przechowywane dość długo i bez obaw o to, że ulegną zepsuciu. Wśród wędlin cieszących się popularnością znajdowały się kiełbasy, a także szynki, boczki oraz przygotowywane z podrobów salcesony. Chętnie wykorzystywano też słoninę oraz mięso świeże. Wśród tradycyjnych potraw znajdują się m.in. pieczenie, ale również golonki, gulasze czy cieszące się uznaniem schabowe i mielone. Wieprzowina to też wspaniała baza do gotowania zup.